Analiza slovenskih trgovcev mask

 

OPOMBA: Cena posamezne maske se je dne 5. 9. 2020 znižala na 4,88 € oziroma na 30,18 € za komplet 7 mask (DDV vključen). 

Podjetje NAI Significa je opravilo zelo podrobno analizo slovenskega trga na področju prodaje obraznih mask, saj je analiziralo preko 40 spletnih prodajalcev obraznih mask. NAI Significa je eno izmed vodilnih podjetij na področju ocenjevanja vrednosti v Sloveniji. Je del mednarodnega združenja NAI Global (trenutno je po celem svetu prisotnih več kot 375 pisarn, ki jih sestavlja več kot 6.000 strokovnjakov), ki je vodilno globalno združenje strokovnjakov s področja poslovnih nepremičnin in s tem povezanimi storitvami.

NAI Significa je edino globalno svetovalno podjetje v Sloveniji, ki ima izkušnje tako na področju ocenjevanja vrednosti podjetij, nepremičnin, strojev in opreme kot tudi pri finančnem svetovanju in nepremičninskem posredovanju.

ANALIZA TRGA IN UGOTOVITVE: 

Trgovci so v veliki večini podjetja, ki se primarno ne ukvarjajo s prodajo zaščitne opreme in so s prodajo obraznih mask verjetno pričeli ob izbruhu COVID-19. V analizi je zajetih 46 podjetij, ki imajo na spletu v svoji ponudbi, poleg primarne dejavnosti in izdelkov, tudi zaščitne maske (FFP2 ali/in kiruruške maske).

Iz naslednjega grafikona je razvidno, da se 65 % zaščitnih mask prodaja s strani trgovcev, ki se ukvarjajo s prodajo kozmetičnih izdelkov, elektronike, oblačil in prehrambenih dopolnil.
Trgovine, katerih primarna dejavnost je prodaja osebno varovalne opreme za delavce, predstavljajo le 4 % delež analizirane ponudbe mask.

 

PROBLEMATIKA POMANJKANJA INFORMACIJ
O ZAŠČITNIH MASKAH S STRANI PRODAJALCEV

Na spletu smo zasledili pomanjkanje informacij o zaščitnih maskah v ponudbi. Mnogi trgovci ne navajajo standardov ali proizvajalca maske. Nekateri niti ne navajajo materiala izdelave ali primerne uporabe maske. Prav tako se nekatere kirurške maske na spletu oglašujejo kot FFP2 zaščita, ki pa to ni. Mnogi spletni trgovci so maskam dali svoje poimenovanje, ki je lahko zavajujoče za stranke. Problematiko prodaje zaščitnih mask na spletu je potrebno izpostaviti, saj kupci (predvsem podjetja), ki morajo svojim zaposlenim zagotoviti primerno zaščito za nemoteno delo v času izbruha COVID-19 , na spletu ne dobijo zagotovila, da so maske primerne. Oglašuje se tudi veliko dvo-slojnih mask, ki niso primerne za zaščito pred COVID-19 in jih nismo vključili v analizo.

 

Čeprav na spletu v večini vsa analizirana podjetja navajajo certifikat in standard, v skladu s katerimi naj bi bile maske izdelane, je dejanski certifikat priložen zgolj pri 2 zaščitnih maskah. 5 analiziranih podjetij ponuja zaščitne maske FFP2, svetovno znanih podjetij 3M, Portwest in VIPLAM, od katerih je možno pridobiti ustrezni certfikat.

PRIMERJAVA CEN IN STROŠKOV MASK NA ZAPOSLENEGA

V analizo je zajetih 43 zaščitnih mask FFP2 in 37 kirurških mask, ki so v ponudbi pri analiziranih spletnih trgovcih ter izračun za higiensko masko SHIELD.

Primerjava cen mask na spletu

(Vir: Analiza trga NAI Significa 8.5.2020)
(Vir: Analiza trga NAI Significa 8.5.2020)

Izračun za zaščitne maske FFP2 je narejen ob upoštevanju povprečne cene analiziranih mask na spletu (na dan 7.5.2020), ob predpostavki, da delavec masko uporablja pravilno in tako v eni delavni izmeni (8 ur) porabi 2 maski. Izračun za zaščitno masko (EN 149) je narejen ob upoštevanju povprečne cene analiziranih mask na spletu (na dan 7.5.2020) , ob predpostavki, da delavec v eni izmeni (8 ur) porabi 3 maske.

Izračun za higiensko masko SHIELD je narejen na podlagi cene, ki je 11,99 EUR z DDV in ob predpostavki, da delavec dobi 5 mask kot delovno opremo, ki jo pere čez vikend oziroma ob dela prostih dnevih. Maska prenese najmanj 50 ciklov pranja.

Za boljšo predstavo finančne smiselnosti kupovanja različnih vrst mask, smo na podlagi pridobljenih podatkov o cenah zaščitnih mask na spletu, naredili primerjavo stroškov mask za mesečne, 3 mesečne, 6 mesečne in letne potrebe.

 

Primerjava stroškov mask na zaposlene

(Vir: Analiza trga NAI Significa 8.5.2020)
(Vir: Analiza trga NAI Significa 8.5.2020)

 

PRIMERJAVA CEN IN FINANČNA SMISELNOST KUPOVANJA MASK NA SPLETU, ZA FIZIČNE OSEBE

Izračun za zaščitne maske FFP2 je narejen ob upoštevanju povprečne cene analiziranih mask na spletu (na dan 7.5.2020), ob predpostavki, da oseba povprečno porabi eno masko na dan.

Izračun za zaščitno masko (EN 149) je narejen ob upoštevanju povprečne cene analiziranih mask na spletu (na dan 7.5.2020), ob predpostavki, da fizična oseba v povprečju porabi 1 zaščitno masko na dan.

Izračun za higiensko masko SHIELD je narejen na podlagi maloprodajne cene, ki je 11,99 EUR in ob predpostavki, da fizična oseba potrebuje 7 mask na teden, ki jih nato opere. Maska prenese najmanj 50 ciklov pranja.

(Vir: Analiza NAI Significa)
(Vir: Analiza NAI Significa)

Analiza strokovnjakov NAI Significa je pokazala, da je uporaba higienske maske SHIELD dolgoročno smiselna za fizične osebe ter podjetja, ki ne delujejo v zdravstvenemu sektorju, tako z ekonomskega (denarnih prihrankov pri nakupu zaščitnih mask), socialnega (primanjkljaj zaščitne opreme za zdravstvene delavce) in okoljskega (močno onesnaževanje okolja z masovno proizvodnjo zaščitnih mask in ogromno povečanje količine smeti ob uporabi mask) vidika.

Ključna prednost pri nakupu higienske maske SHIELD je hitra dostava, ki jo omogoča izurjena prodajna ekipa, sodoben informacijski sistem, bogate izkušnje z dostavnimi podjetji in dovolj velike zaloge, ki se sproti dopolnjujejo. Vsa naročila oddana in plačana na delovni dan do 15:00 ure, so po Sloveniji dostavljena že naslednji delovni dan. Na datum 9.5.2020 zaloga higienskih mask SHIELD znaša čez 53.000 z možnostjo proizvodnje na mesečnem nivoju do 40.000 mask. Za varnost kupcev je poskrbljeno tudi z samolepilnim pečatnim trakom LabelLockTM s sledjo tako da je vsaka maska opremljena s serijsko številko na pečatnem traku.

Kot so pri opravljanju te analize ugotovili strokovnjaki NAI Significa, je zelo težko pridobiti kakršne koli informacije o posameznih maskah, ki se prodajajo, celo pri certificiranih je bil certifikat priložen samo pri dveh. Pri higienskih maskah, ki se prodajajo na trgu v večini proizvajalci (domače izdelave) ne priložijo deklaracije materiala. Na trgu higienskih mask je z daleč največ podatki opremljena higienskih maskah SHIELD, od testiranja meroslovnega laboratorija ALBA, mnenja podjetja CIVIS (z detajlnimi navodili glede uporabe), ki je specializirano za strokovne naloge s področja varnosti in zdravja pri delu in stroškovno analizo strokovnjakov NAI Significa.

Pravni pouk: Zaključke analize je treba brati s celotno analizo in podanimi predpostavkami v analizi.

Priloga 1: Povezava do celotne analize trga
Priloga 2: Povezava do celotne predstavitve maske SHIELD

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravno obvestilo o piškotkih


SPLOŠNO:
Kovanec Unlimited d.o.o. poslovno svetovanje je kot te spletne strani zavezan k varovanju vaše zasebnosti. Da bi vašo zasebnost lahko v kar največji meri ustrezno zaščitili, vam skušamo z obvestili na naši spletni strani na enostaven in razumljiv način zagotoviti jasne informacije o naših postopkih ravnanja z podatki, ki nam jih posredujete in o vaših pravicah glede teh podatkov. V pravnem obvestilu, ki sledi boste našli informacije o tem kaj so piškotki; katere vrste piškotkov se lahko naložijo na vašo napravo ob obisku naše spletne strani; in o tem kako lahko sami prilagajate nastavitve o piškotkih, ki vam omogočajo, da se prosto odločate o tem katere piškotke boste dopustili. 

Ker predmetno Pravno obvestilo o piškotkih ne govori o tem, kako na splošno ravnamo z vašimi osebnimi podatki, vas vabimo, da si za več informacij o obdelavi, shranjevanju in varovanju vaših osebnih podatkov, preberete našo Politiko zasebnosti.

PIŠKOTKI: 
Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih na vaš računalnik namestijo spletna mesta, ki jih obiščete. Uporabljajo se, da spletne strani delujejo bolj učinkovito, pa tudi za zagotavljanje informacij lastnikom spletne strani. V spodnji tabeli so prikazani posamezni piškotki, ki jih uporabljamo, njihov namen in trajanje. Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Kot večina ponudnikov spletnih storitev, tudi mi uporabljamo piškotke da zagotavljamo, zavarujemo in izboljšujemo svoje storitve, vključno s tem, da si zapomnimo vaše prednostne nastavitve, vas prepoznamo, ko obiščete naše spletišče in osebno prilagodimo oglase vašim interesom. Za te namene povezujemo podatke, ki jih prejmemo preko piškotkov, z drugimi osebnimi podatki, ki jih imamo o vas. O uporabi piškotkov ste obveščeni ob prvem obisku spletne strani s prikazom obvestila, za uporabo piškotkov glede na namen pa vas prosimo za posebno privolitev. 

UPRAVLJANJE S PIŠKOTKI:
Ker cenimo vašo zasebnost, je nadzor nad tem, katere piškotke želite uporabljati povsem v  vaših rokah. Nadzor vam omogočajo spremembe nastavitev piškotkov. Vse novejše različice priljubljenih brskalnikov omogočajo nadzor nad piškotki. Brskalnik lahko nastavite tako, da sprejme ali zavrne vse ali nekatere piškotke, lahko pa tudi izbriše že shranjene piškotke. Za navodila o tem, kako upravljati piškotke si preberite razdelek »Pomoč« v vašem brskalniku. Upoštevajte, da nastavitve vplivajo le na analitične piškotke in piškotke za namen trženja. Opozoriti vas moramo tudi, da nekatera področja našega spletnega mesta morda po spremembi nastavitev piškotkov ne bodo delovala oziroma bo njihovo delovanje omejeno. 

Za uveljavitev spremenjenih nastavitev boste morda morali osvežiti svojo stran. Na spodnjih povezavah so vam  na voljo informacije, ki jih potrebujete za upravljanje piškotkov v priljubljenih brskalnikih:
-    https://support.google.com/accounts/answer/61416?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en
-    https://support.microsoft.com/sl-si/help/4468242/microsoft-edge-browsing-data-and-privacy-microsoft-privacy
-    https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences
-    https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies
-    https://help.opera.com/en/latest/
-    https://support.apple.com/en-gb/safari

Če želite poiskati informacije o drugih brskalnikih, obiščite spletno mesto razvijalca brskalnika.

V kolikor se odločite, da piškotkov ne boste sprejeli, bo spletno mesto uporabilo piškotek, da si bo to vašo izbiro zapomnilo. Tudi tako izbiro je mogoče spremeniti na povezavi »zasebnost in piškotki«.

VRSTE PIŠKOTKOV:
Naša spletna stran uporablja naslednje vrste piškotkov:

Nujno potrebni piškotki:
Omogočajo delovanje osnovnih funkcionalnosti za delovanje spletne strani. Brez teh piškotov določene storitve, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi ustrezno delovale.

Analitični piškotki:
Tovrstni piškotki zbirajo anonimne informacije o uporabi spletne strani. Analitični piškotki nam pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran in na podlagi teh informacij lahko načrtujemo izboljšano uporabniško izkušnjo.

Piškotki za napredno oglaševanje:
Piškotki za napredno oglaševanje so namenjeni sledenju obiskovalcev. Takšni piškotki vsebujejo informacijo o vaših iskanjih in iskanjih ostalih uporabnikov, ki imajo podobna zanimanja. Namen sledenja je prilagojen prikaz uporabniku zanimivih in relevantnih oglasov in s tem približanje oglaševalcev pravi ciljni publiki.

Funcionalni piškotki:
Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane nastavitve. Ti piškotki se uporabljajo za zagotovitev, da lahko pravilno krmarite po naših spletnih straneh in predvajate videoposnetke, poslušate oddaje ali delite strani prek družbenih medijev ali nastavite izgled spletne strani.

Poleg naštetih piškotkov naše spletno mesto uporablja tudi piškotke za katere v skladu z 157. čl. ZEKom-1 privolitev ni potrebna, saj so potrebni izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju in za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva. Ti piškotki so:

Sejni piškotki:
To so začasni piškotki, ki potečejo, ko zaprete spletni brskalnik in omogočajo, da si spletno mesto zapomni uporabnikov vnose v spletne obrazce, nakupovalno košarico, ipd.. 

Piškotki, ki so potrebni zaradi varnosti in zavarovanja (npr. zaznavajo napačne vpise in tako preprečujejo zlorabe sistemov za vpisovanje in registracijo).

Piškotki, ki omogočajo predvajanje multi-medijskih vsebin:
Ti piškotki, so začasni in so namenjeni predvajanju video ali avdio vsebin na spletnem mestu (npr.: predvajanje Adobe Flash).

Piškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željam (npr.: nastavitev jezika).

Piškotki vezani na vtičnike (social media plug-in) družbenih omrežij in storitev.

     

Druge tehnologije poleg piškotkov:
Če se registrirate za prejemanje novic in ponudb po e-pošti, boste prejeli e-poštna sporočila, ki bodo vsebovala spletno povezavo, ki bo v obliki majhne slike, ki je vdelana v vsako e-pošto. Uporabila se bo za pošiljanje podatkov, kot je vaš IP naslov, kdaj je bilo pregledano e-poštno sporočilo, iz katere naprave in katere geolokacije. Podatke o uporabi e-pošte uporabljamo za sestavljanje poročil in za izboljšanje komunikacije. Naša spletna mesta lahko zbirajo tudi vaš IP naslov, ki je shranjen kot del datotek dnevnika spletnih strežnikov.

PRAVNA PODLAGA:
Pravna podlaga za piškotke na spletnih straneh je Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) , ki določa pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika; v kolikor pa piškotki omogočajo vašo identifikacijo pa se uporabljajo določbe Splošne uredbe o varstvu podatkov .

SPREMEMBA POLITIKE PIŠKOTKOV:
Ker bomo politiko piškotkov po potrebi prilagajali, vas vabimo k rednemu spremljanju našega pravnega obvestila o piškotkih, da boste seznanjeni z morebitnimi spremebami. V kolikor bodo spremembe večje pa vas bomo, iz previdnosti, o njih obvestili tudi mi.


NAROČANJE NA E-NOVICE: 
Pri naročanju na e-novice in o-obvestila lahko Podjetje poleg vaše IP številke obdeluje tudi vaš naslov elektronske pošte, ki ga vpišete v spletni obrazec, datum in čas prijave. Podjetje te podatke obdeluje izključno za namene obveščanja o novostih za področje, ki ga izberete. Podatki o vaši elektronski pošti se shranjujejo, dokler se od storitve obveščanja po e-pošti ne odjavite. Od prejemanja e-novic se lahko odjavite kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo ali pa tako, da se od e-novic odjavite tukaj. Osebne podatke (naslov elektronske pošte) Podjetje obdeluje na  podlagi posameznikove veljavne privolitve (člen 6(a) Uredbe GDPR). Pri oddaji naročila za nakup blaga ali samostojni prijavi na e-novice oziroma e-obvestila lahko označite, da soglašate, da Podjetje vaš naslov elektronske pošte uporablja za namene obveščanja o novostih za izbrano področje ter da ste seznanjeni s tem, da se lahko iz sistema sporočil kadarkoli izpišete, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na označeno povezavo Odjava. Če ne boste označili, da z navedenim soglašate, Podjetje ne bo pošiljalo obvestil na vaš elektronski naslov, niti ne bo zbiralo ali obdelovalo vašega naslova elektronske pošte. Podjetje namreč za prijavo na novice uporablja sistem predhodne odobritve uporabe e-naslova (t. i. opt-in), kar pomeni, da pošilja elektronsko pošto zgolj osebam, ki izrecno soglašajo, da želijo prejemati elektronska obvestila. Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico zahtevati  dostop do osebnih podatkov in  popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave v zvezi z njim ter pravico do ugovora obdelavi in pravico do prenosljivosti podatkov. Zahteva posameznika se obravnava skladno z določbami Uredbe GDPR.

Upravljalec piškotkov: 
KOVANEC UNLIMITED poslovno svetovanje d.o.o.